Alles van Harderwijk
Bekijk de agenda
< januari 2022 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
52
 
 
 
 
 
1
2
1
3
4
5
6
7
8
9
2
10
11
12
13
14
15
16
3
17
18
19
20
21
22
23
4
24
25
26
27
28
29
30
5
31
 
 
 
 
 
 

Stichting Vrienden van het St Mary’sAdresgegevens Postbus 138
3840AC Harderwijk
Telefoon
T +31341463736

Stichting Vrienden van het St Mary's

In 1994 besluiten het Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk en het St Mary's Hospital in Drobo, gelegen in Ghana, een samenwerkingsrelatie aan te gaan.

Stichting Vrienden van het St Mary’s - Drobo Ghana

Het doel van beide ziekenhuizen is om een structurele relatie op te bouwen. Een relatie die een bijdrage kan leveren aan de gezondheidszorg in het verzorgingsgebied rond Drobo. Samen worden projecten uitgevoerd om de gezondheidszorg in Drobo op een hoger peil te brengen. Om de samenwerking tussen het ziekenhuis St Jansdal en het St Mary's Hospital goed van de grond te krijgen is in 1994 de Ghanacommissie opgericht. De commissie bestaat uit medewerkers van het ziekenhuis en extern betrokkenen die zich inzetten om de projecten tot een succes te maken.


Het St Mary's Hospital is een plattelandsziekenhuis met ongeveer 60 bedden. In het verzorgingsgebied van dit katholieke missieziekenhuis wonen ongeveer 150.000 mensen. Het ziekenhuis is één van de drie ziekenhuizen van het bisdom Sunyani. De dagelijkse leiding van St Mary's Hospital is in handen van een administrator/pastor en een manager klinische zorg (matron). De bevolking leeft voornamelijk van eigen land. Door de armoede moeten veel kinderen werken en gaan niet naar school. Van de ouders is bijna eenderde nog analfabeet.

Het ziekenhuis telt in totaal 110 medewerkers. Naast twee artsen en een aantal gediplomeerde verpleegkundigen, werken er ondermeer afdelingsassistenten, laboratoriumanalisten, röntgenlaboranten, enkele apothekersassistenten, administratief medewerkers en chauffeurs. Daarnaast werkt het ziekenhuis samen met een Ghanese chirurg, die minstens eenmaal per twee weken de wat grote en complexere chirurgische ingrepen voor zijn rekening neemt. Ook wordt op andere specialismen samenwerking gezocht met Ghanese specialisten. Inmiddels heeft het ziekenhuis ook een districtsfunctie.

Verder heeft het ziekenhuis slechts 16 in plaats van de benodigde 50 gediplomeerde verpleegkundigen.
De vacatures voor verpleegkundigen op de afdelingen worden opgevuld met afdelingsassistenten. Het ziekenhuis heeft een algemene afdeling voor mannen, vrouwen en kinderen, een spoedeisende hulp afdeling w
aar patiënten maximaal 24 uur worden opgenomen en een afdeling gynaecologie/obstetrie. Naast een eenvoudig laboratorium, een eigen apotheek en een operatiekamer, beschikt het ziekenhuis inmiddels ook over een oogpolikliniek en een röntgenafdeling.

Stichting Vrienden van het St Mary’s - oogmetingStichting Vrienden van het St Mary’s - operatiekamer

De Stichting Vrienden van St Mary's werft haar inkomsten in nauwe samenwerking met de Ghanacommissie van het ziekenhuis St Jansdal. Zo kan met minimale kosten een maximaal bedrag aan de lopende projecten van het St Mary's Hospital besteed worden.

 


« terug


Goede Doelen - Ziekenhuizen