Alles van Harderwijk
Bekijk de agenda
< januari 2019 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
1
 
1
2
3
4
5
6
2
7
8
9
10
11
12
13
3
14
15
16
17
18
19
20
4
21
22
23
24
25
26
27
5
28
29
30
31
 
 
 

Net uit: Boek over bezetting en bevrijding van Ermelo

Net uit: Boek over bezetting en bevrijding van Ermelo
Geplaatst 4 april 2018

Op 18 april 1945 werden Ermelo en omstreken tamelijk onverwacht bevrijd. Deze week is er een boek over de bezetting en de bevrijding van het toenmalige dorp verschenen. Beter gezegd: het gaat in deel 2 van het boek over de gedramatiseerde oorlogsherinneringen van schrijver Dick Hollander die in 1944/45 als kind van ondergedoken ouders op 's Heeren Loo woonde.

Het was - aldus de inmiddels 80-jarige Hollander - niet gemakkelijk de sporen van de geschiedenis te terug te vinden omdat de oorspronkelijke Stichting het woongebied na de oorlog drastisch heeft heringericht. Ook oog- en oorgetuigen heeft hij - ondanks pogingen - niet kunnen achterhalen. Met steun van Steven van Loo, voorzitter van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo, is hij erin geslaagd zijn herinneringen ruimtelijk te reconstrueren. 

Het jeugdboek beschrijft het leven op de Stichting en de avonturen van de zevenjarige schrijver op 's Heeren Loo en in Ermelo. Als historicus vermeldt hij in voetnoten de context waarin de gebeurtenissen hebben plaatsgevonden.

NIEUW LICHT OP KEES LANGENDONK

Ook ingrijpende gebeurtenissen komen aan bod. Bijvoorbeeld: de brand van Putten en de deportatie van de Joodse" patiënten" zoals de toenmalige bewoners werden genoemd. Opvallend is het hoofdstuk over Kees Langendonk en zijn executie. Volgens officiële bronnen was Kees "een patiënt" maar in zijn boek uit Hollander duidelijk zijn twijfel. Hij was bevriend met hem. Uit niets - behalve misschien uit zijn kleding en hoed - blijkt dat Kees verstandelijk gehandicapt was. De schrijver vermoedt dat Kees een onderduiker was. De schrijver waagt zich niet aan de speculatie of er na diens executie een reden was om de waarheid te verhullen.

De bevrijding van Ermelo door de Canadezen wordt - gezien door kinderogen - beeldend beschreven.
Deel 3 beschrijft het leven van de beide hoofdpersoontjes na de bevrijding in Amersfoort . Het zou nog maanden duren voordat de oorlogsjeugd weer in het gareel paste. Inmiddels heeft zich een nieuwe oorlog - tegen de Republiek Indonesië -aangekondigd die bij de hoofdpersoontjes nauwelijks te beantwoorden vragen oproept.

Het fraai uitgevoerde ELSJE EN DAANTJE, twee oorlogskinderen. 164 blz., prijs € 14,90

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Rondvaart Varen Harderwijk Twee Gebroeders
Footgolf - Harderwijk Pitch&Putt Strand Horst
Verzekeringen Kantoor Van den Berg Harderwijk
Parket Vloeren Harderwijk 't Vloerenhuis
Sport Ermelo Drumble Dance
Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer