Alles van Harderwijk
Bekijk de agenda
< september 2019 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
35
 
 
 
 
 
 
1
36
2
3
4
5
6
7
8
37
9
10
11
12
13
14
15
38
16
17
18
19
20
21
22
39
23
24
25
26
27
28
29
40
30
 
 
 
 
 
 

Harderwijk viert bevrijdingsdag met veelzijdig programma

Harderwijk viert bevrijdingsdag met veelzijdig programma
Harderwijk Geplaatst 5 mei 2015

Op dinsdag 5 mei staat de Harderwijker binnenstad bol van de activiteiten.

Net als in de rest van Nederland wordt gevierd dat ons land zeventig jaar geleden werd bevrijd. Er zijn evenementen voor jong en oud: aankomst van het bevrijdingsvuur, een debat over democratie, podiumoptredens en nog veel meer.

Vrijheidsvuur
Lopers van atletiekvereniging Athlos halen in de voorafgaande nacht het 70 jaar bevrijding, harderwijkBevrijdingsvuur uit Wageningen. Daar werd in 1945 in Hotel De Wereld de Duitse capitulatie getekend. Estafettelopers brengen de fakkel naar de Markt in Harderwijk. Daar neemt burgemeester Harm-Jan van Schaik het vuur om kwart vóór elf 's morgens in ontvangst. Daarna wordt het vuur ontstoken. Het zal daar de hele dag branden als symbool van de herwonnen vrijheid.

Debat
Om elf uur begint in de voormalige raadszaal in het oude stadhuis een debat over de vraag ‘Democratie, wat is die ons waard?'. Voorzitter Rob Murris van het herendispuut Ginkgo Biloba, die het debat organiseert vertelt: ‘Oud-Tweede-Kamerlid Jan van Walsem en Ben van Noort, oogarts in ziekenhuis St Jansdal, zetten tegengestelde standpunten neer over de vraag of er al dan niet met ondemocratische middelen mag worden opgetreden tegen aanvallen op onze democratie'.

Lagerhuis
De discussie wordt geleid door Joost Hoebink van het Nederlands Debatinstituut. Na de beide inleidingen kan iedereen meedoen. Gekozen is voor een Lagerhuis-opstelling en er is een jury die de beste debater uitkiest. Er wordt gerekend op een pittig debat, goede argumenten, een volle zaal en een diversiteit aan standpunten. Iedereen mag meedoen in het voormalige ‘Huis van de Harderwijker Democratie'.

Kinderen
Voor kinderen van acht tot veertien jaar zijn er spannende avonturen te beleven in het Hortuspark. Scoutinggroep Ragay-Redoz zorgt hiervoor. Test je reactievermogen met het pollepelspel. Leer pijl-en-boog schieten of gebruik het vuur voor het maken van een smakelijk hapje. De klimwand staat klaar en er wordt geknutseld rond het vrijheidsthema.

Wandeling
Een wandeling of een vaartocht behoort ook tot de mogelijkheden. Tijdens de wandeling wordt men door een stadsgids meegenomen naar de plaatsen waar de gebeurtenissen in de oorlog zich afspeelden. Voorzitter Hans Geerlings van het Gilde van Harderwijker Stadsgidsen: ‘Mensen krijgen te zien waar zich in Harderwijk verzetshaarden bevonden en horen de bijbehorende verhalen'. Deelnemers betalen € 4,-- per persoon. Wie mee wil moet om 14.00 uur bij het Stadsmuseum zijn. Eerder aanmelden kan via 06-23491156.

Vaartocht
De vaartocht gaat per botter en start om drie uur 's middags bij het Havenkantoor aan de Havendam. Er kunnen maximaal twaalf mensen mee. Zij betalen € 5,-- per persoon. Aan boord vertelt een stadsgids over de oorlog die zich voor een deel in de haven en voor de Harderwijker kust afspeelde. Rob Spierenburg, voorzitter van de Botterstichting Harderwijk, verwacht boeiende verhalen: ‘Je hebt de bombardementen op de Vissershaven, de verdronken bemanningsleden van geallieerde vliegtuigen en de Canadese tanks op de Boulevard. Zeer de moeite waard.'

Vischpoort
Matty Moggré, voorzitter van Oudheidkundige Vereniging Herderewich, weet te melden dat de Vischpoort op 5 mei de hele dag vrij toegankelijk is. ‘Het is eigenlijk de poort die alles gezien heeft', vertelt ze. ‘We vertonen er ook het filmpje dat een plaatselijke huisarts in 1945 maakte van de feestelijke sfeer in de stad'. Wie nog objecten of foto's uit de oorlogstijd wil schenken aan het Stadsmuseum kan die inleveren in de Vischpoort.

Synagoge en Stadsmuseum
In de Oude Synagoge is iedereen op Bevrijdingsdag welkom om de Joodse Herinneringswand te bezichtigen. Die wand toont voorwerpen uit het leven van de joodse inwoners van Harderwijk. Velen van hen overleefden de Tweede Wereldoorlog niet. In het Stadsmuseum is een Bevrijdingsexpositie te zien. Die tentoonstelling bevat foto's en objecten uit de oorlogsjaren in Harderwijk. Het is de laatste dag waarop de expositie vrij toegankelijk is voor publiek.

Optredens
Op het podium op de Markt zijn van elf uur 's morgen tot tien uur 's avonds muzikale optredens. De Stedelijke Harmonie en muziekvereniging Kunst Na Arbeid laten feestelijke klanken horen. Shantykoor De Boekaniers en musical- en popkoor Ermelodie brengen in geheel eigen stijl vrolijke liedjes ten gehore. De All Times Big Band blaast de sterren van de hemel. Vanaf zes uur 's avonds staat het Fresh & Fruity Jazz Quintet op de planken.

Film
Filmhuis Harderwijk vertoont in de Catharinakapel ‘The Imitation Game'. Deze vorig jaar uitgekomen film vertelt het verhaal van de Britse wetenschapper Alan Turing die in de Tweede Wereldoorlog kans zag het Duitse coderingssysteem te kraken en daarmee WO II vele jaren heeft bekort. De toegangsprijs op Bevrijdingsdag is slechts € 5,-- per persoon. Locatie: Catharinakapel. Aanvang: 20.15 uur.

Feest
Dim van Rhee, voorzitter van de stichting Viering Bevrijdingsdag Harderwijk, is trots op het programma: '70 jaar Bevrijding verdient het om uitgebreid gevierd te worden en dat doen we in Harderwijk dan ook! Heel veel mensen hebben de koppen bij elkaar gestoken om er een mooie en feestelijke dag van te maken.' Het volledige programma is te vinden op www.herderewich.nl.


Programma

10.45 - 11.00 Aankomst Bevrijdingsvuur op de Markt
Lopers van atletiekvereniging Athlos halen het Bevrijdingsvuur op in Wageningen en brengen dit naar het hart van de stad, waar burgemeester Harm-Jan van Schaik het vuur in ontvangst neemt.

11.00 - 12.00 Bevrijdingsdebat in de Oude Raadszaal
Democratie, wat is die ons waard? Openbare discussie op initiatief van het Herendispuut Ginkgo Biloba, onder leiding van Joost Hoebink (Nederlands Debatinstituut). U bent welkom in het Oude Stadhuis.

11.00 - 17.00 Authentieke beelden in de Vischpoort
De Vischpoort - de poort die het allemaal heeft gezien - is de hele dag te bezichtigen. Er zijn foto's en filmbeelden van de aankomst van de bevrijders in Harderwijk. Hebt u zelf foto's of andere voorwerpen die te maken hebben met Harderwijk en Hierden in de Tweede Wereldoorlogen wilt u die schenken aan het Stadsmuseum, dan kunt u ze op deze Bevrijdingsdag inleveren in de Vischpoort.

11.00 - 17.00 Avontuurlijke kinderactiviteiten in het Hortuspark
Voor kinderen van 8 tot 14 jaar organiseert scoutinggroep Ragay-Redoz allerlei spannende bezigheden in het groenste deel van de Harderwijker binnenstad.

11.00 - 17.00 Herinneringswand in de Oude Synagoge
Ieder die het wil is welkom in de Oude Synagoge om de wand te bezichtigen die herinnert aan het leven van de Joodse stadgenoten, van wie velen de Tweede Wereldoorlog niet overleefden.

11.00 - 17.00 Bevrijdingsexpositie in het Stadsmuseum
Hoe Harderwijk er uitzag in de Tweede Wereldoorlog, hoe de mensen toen leefden en wat er gebeurde in de oorlogsjaren toont een expositie van foto's en voorwerpen.

12.00 - 22.00 Bevrijdingspodium op de Markt
Optredens op het podium voor het Oude Stadhuis:
12.00-13.00 Stedelijke Harmonie
13.15-13.55 Shantykoor de Boekaniers
14.15-15.00 Muziekvereniging Kunst na Arbeid
15.15-16.00 Shantykoor de Boekaniers
16.10-17.00 Musical- en Popkoor Ermelodie
17.10-18.00 All Times Big Band
18.00-22.00 Fresh & Fruity Jazz Quintet

14.00 - 15.00 Stadswandeling door de oorlogsjaren
Beginnend bij het Stadsmuseum en eindigend bij het Verzetsmonument neemt een stadsgids u mee langs plaatsen waar onderdrukking en verzet zich afspeelden. Prijs: € 4,- p.p.

15.00 - 16.00 Bottervaart door de geschiedenis
Aan boord van een authentieke botter vertelt een stadsgids vanaf het water de verhalen over bezetters en bevrijders. Start bij het Havenkantoor (max. 12 deelnemers). Prijs: € 5,- p.p.

20.15 - 22.00 Filmvoorstelling in de Catharinakapel
Filmhuis Harderwijk draait ‘The Imitation Game' (2014), een bijzondere film over een Britse wiskundige die kans ziet het Duitse coderingssysteem te kraken. Prijs: € 5 p.p.

 Meer informatie | Allesvan.nl Harderwijk en Hierden

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

 
2018-05-05 12:42:30 : De Boer
Kan ik twee plaatsen reserveren voor 15.00 uur op de vaar boot ?
« terug

Accountant Putten MTH Accountants & Adviseurs
Beauty Farm Sauna Drôme
Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer
RJ Automatisering
Sport Ermelo Drumble Dance
Footgolf - Harderwijk Pitch&Putt Strand Horst