Alles van Harderwijk
Bekijk de agenda
< september 2020 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
36
 
1
2
3
4
5
6
37
7
8
9
10
11
12
13
38
14
15
16
17
18
19
20
39
21
22
23
24
25
26
27
40
28
29
30
 
 
 
 

Harderwijk start proef met vuurwerkvrije zones

Harderwijk start proef met vuurwerkvrije zones
Harderwijk Geplaatst 25 juni 2019

De gemeente Harderwijk houdt een proef met vuurwerkvrije zones tijdens de komende jaarwisseling. Er komt een vrijwillige vuurwerkvrije zone, waarbij bewoners zelf een belangrijke rol spelen in de handhaving. Daarnaast gaat de gemeente op verzoek van eigenaren van publieksgebouwen verplichte vuurwerkvrije zones aanwijzen.

Het besluit komt voort uit de motie ‘Aanpak vuurwerkoverlast' in de gemeenteraad van 4 april 2019. Vuurwerkvrije zones zijn zones waarbinnen geen vuurwerk afgestoken mag worden. Ze zijn bedoeld om de overlast veroorzaakt door het afsteken van vuurwerk binnen die zone terug te dringen of om onveilige situaties te voorkomen.

Vrijwillige vuurwerkvrije zones binnen woongebied Inwoners kunnen zelf een 'vrijwillig vuurwerkvrij gebied' aanvragen bij de gemeente. Dit houdt in dat bewoners met elkaar afspraken maken om geen vuurwerk af te steken in hun straat of rondom een pleintje, speeltuin of park. De bewoners handhaven zelf door eigen verantwoordelijkheid te nemen en elkaar durven aan te spreken. De gemeente faciliteert met borden en posters die de zone markeren als vuurwerkvrij. Het aanvragen van een vrijwillige vuurwerkvrije zone kan van oktober tot 1 december 2019. Bij voldoende draagvlak vanuit medebewoners, worden initiatieven gefaciliteerd door de gemeente.

Verplichte vuurwerkvrije zones rondom publieksgebouwen
Vanaf september vraagt de gemeente aan eigenaars van publieksgebouwen of er behoefte is aan een vuurwerkvrije zone rond de betreffende locatie. Hier gaat het bijvoorbeeld om een ziekenhuis, verzorgingsgebouwen, scholen en dierenweides. Zij kunnen tot 1 november een aanvraag indienen. De gemeente beoordeelt samen met politie en Stadstoezicht de aangevraagde locaties op de noodzaak om een verplichte vuurwerkvrije zone in te stellen. Daarbij wordt gelet of er sprake is van ernstige overlast of grote risico's voor de openbare orde en veiligheid door het afsteken van vuurwerk.

Als het college besluit een locatie aan te wijzen als vuurwerkvrije zone, dan plaatst de gemeente twee weken voor de jaarwisseling borden om de zone te markeren. Het verbod geldt dan van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur binnen een straal van 250 meter. Buiten deze tijden is het afsteken van vuurwerk nergens toegestaan.

Evaluatie
In het eerste kwartaal van 2020 worden de vuurwerkvrije zones met de betrokken inwoners, instellingen, en professionals geëvalueerd. Er wordt dan bekeken of er structurele vuurwerkvrije zones komen en of de vrijwillige vuurwerkvrije zones effect hebben.« terug

Fit in 30 minuten per week Fitention Drielanden
Zakelijk inkomensbeheer Financial Health
LowLight Fotografie Menno Kuiper
Vakgarage Kievit Auto Werkplaats
KOFFIE+ Harderwijk meer dan koffie
Verzekeringen Kantoor Van den Berg Harderwijk