Alles van Harderwijk
Bekijk de agenda
< september 2023 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
35
 
 
 
 
1
2
3
36
4
5
6
7
8
9
10
37
11
12
13
14
15
16
17
38
18
19
20
21
22
23
24
39
25
26
27
28
29
30
 

Dupan zet jonge palingen uit in Randmeren

Dupan zet jonge palingen uit in Randmeren
Geplaatst 7 maart 2019

De wateren van de Zuidelijke Randmeren zijn op 6 maart verrijkt met 2.500.000 jonge baby palinkjes. Het watergebied van Elburg tot aan Muiderberg zit daarmee tot de biologe draagkracht gevuld.

Je zou kunnen zeggen dat de Randmeren tot de rand gevuld zijn met paling. Visserijbedrijven Peter Jansen en Jan Foppen uit Harderwijk en Gerard Heimensen uit Putten stelden hun schepen beschikbaar om de herbevolking mogelijk te maken. Herbevolking is noodzakelijk omdat onze kusten volledig zijn afgesloten. Tot paling zelfstandig onze wateren in en uit kan zwemmen zal menselijke hulp pure noodzaak zijn om paling te helpen het zoete water te bereiken. De herbevolking vindt niet plaats om de visserij te bevorderen maar om de hoeveelheid naar zee terugkerende volwassen palingen te verhogen. Onderzoek wijst uit dat de laatste jaren die naar de geboorteplek terugkerende volwassen dieren in aantal rap toenemen.

Glas
Glasaal dankt zijn naam aan zijn doorschijnendheid als waren zij gemaakt van glas. Duidelijk zichtbaar zijn het hart , de bloedbaan naar de staart en de oogjes. De rest van het beestje is geheel doorschijnend. Glasalen (of glasaaltjes) komen via de golfstroom vanuit de Sargassozee (waar ook de Bermudadriehoek ligt) naar de Europesekust in ongeveer 1 jaar. Een glasaal weegt dan ongeveer 0,3 gram, is zo dik als een vulling van een pen en is ca. 7 cm lang. Dat glasaaltjes klein zijn en hun naam eer aandoen laat deze foto duidelijk zien. Palingen worden op de oceaan geboren en komen naar zoetwater om daar tot wasdom te komen. Na verloop van tijd trekken de volwassen palingen weer terug naar de oceaan om zich voort te planten.

Waarom wordt er jonge paling uitgezet?
Palingen worden geboren in de oceaan. De jongen (glasaaltjes) kunnen niet zelfstandig langs de Europese kustbarrières komen, om zoetwater te bereiken waar ze op willen groeien. Daardoor heeft de palingstand in het verleden veel schade opgelopen. In heel Europa geldt sinds 2009 de verplichting om jonge paling in zoetwater uit te zetten. Dit ligt vast in de Europese Aalverordening en het Nederlands Aalbeheerplan. De glasaaltjes zijn afkomstig van de Franse kust, meegevoerd door oceaanstromingen vanaf hun geboorteplek in de 6.000 kilometer verderop gelegen Sargassozee (Bermudadriehoek). De herbevolking levert een direct natuurvoordeel op: in veel gebieden waar grote hoeveelheden glasaal zich ophopen, zoals bij de Engelse en Franse riviermondingen, zou anders het overgrote deel van die glasaaltjes sterven. De glasaal wordt daarom opgevangen en vervolgens uitgezet in door de overheid geselecteerde gebieden. Wanneer ze tot volwassen palingen (zogenaamde schieralen) zijn uitgegroeid, kunnen ze vanuit deze gezonde leefgebieden terugzwemmen om in de Sargassozee voor nageslacht te zorgen.


Meer informatie | gastropedia.nl/2019/03/06/jonge-palingen-uitgezet-in-de-randmeren/?fbclid=IwAR2J896ys53hJhAMMvkSSHOBYluIXoOjCLE1-Q1jqKFvOQTtntcZh28tsEQ

« terug

Zakelijk inkomensbeheer Financial Health
Massagetherapie Willy van Brussel Harderwijk
Communicatie Harderwijk EMC Solutions
Finshare
Fit in 30 minuten per week Fitention Drielanden
Coolaction Ermelo Harderwijk Airconditioning Warmtepompen