Alles van Harderwijk
Bekijk de agenda
< augustus 2019 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
31
 
 
 
1
2
3
4
32
5
6
7
8
9
10
11
33
12
13
14
15
16
17
18
34
19
20
21
22
23
24
25
35
26
27
28
29
30
31
 

Bronstfietstocht vanaf schaapskooi Ermelo

Bronstfietstocht vanaf schaapskooi Ermelo

vanaf 5:30 uur
Schaapskooi, Postweg 50, Ermelo


Stichting Schapedrift Ermelo organiseert zaterdag 22 september en zondag 30 september een bronstfietstocht vanaf schaapskooi Ermelo. Vertrek is om 5.30 uur 's ochtends.

Op eigen fietsen gaan deelnemers onder leiding van gidsen Gerard van Ruiten en Jeanne Dijkstra op zoek naar hertenbronst-activiteiten in de omgeving van Staverden en Leuvenum. Na afloop is er voor deelnemers koffie, thee of chocolademelk met iets lekkers in het bezoekerscentrum bij de schaapskooi. Afhankelijk van het succes van de bronst, aankomst bij het bezoekerscentrum om circa 8.00 uur. Deelname kost € 7,50, kinderen € 5,00 inclusief ontbijt. Donateurs betalen € 2,00. Er kunnen maximaal 30 personen mee. Deze excursie is geschikt vanaf ca. 10 jaar. Opgave vooraf is noodzakelijk: 0577-407254 of reserveren@schapedrift.nl.

Bronst
Tussen half september en half oktober is de bronsttijd van het majestueuze edelhert. Met name eind september/begin oktober kent de bronst - zeker met een aantal koude nachten - haar hoogtepunt. In deze tijd maken de mannelijke herten door het z.g. burlen duidelijk kenbaar dat ze de vrouwelijke herten het hof willen maken en de concurrenten op afstand willen houden. Deze indrukwekkende bronstroep is een waar oergeluid, dat velen nooit meer zullen vergeten.

Onder leiding van onze natuurgidsen Jeanne Dijkstra en Gerard van Ruiten fietsen deelnemers via de Ermelosche Heide naar de wildrijke gebieden rond Leuvenum en Staverden. Er wordt alleen op openbare wegen gefietst, want de terreinen zijn tussen zonsondergang en zonsopkomst uitsluitend voor het wild bestemd. Onderweg wordt regelmatig gestopt worden om naar het burlen te luisteren. Na zonsopgang mag het bosgebied per fiets bezocht worden. Bij terugkomst is er een gezamenlijk ontbijt in het bezoekerscentrum.

Voorbereiding
Raadzaam om mee te nemen: een fiets met goede verlichting, warme donkere kleding, eventueel wat te eten en te drinken en.... een gematigd stemvolume tijdens de excursie - de herten zorgen voor genoeg kabaal in deze tijd ! Bij regen gaat deze excursie niet door, omdat er dan nauwelijks bronstactiviteiten zijn.

Bereikbaar
Schaapskooi en bezoekerscentrum Ermelo staan aan de Postweg. Dit is een zijweg van de Drieërweg, tussen Ermelo en Drie. Meer informatie op de www.schapedrift.nl.« terug
Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer
Massagetherapie Willy van Brussel Harderwijk
Dolfinarium
Parket Vloeren Harderwijk 't Vloerenhuis
PtP Bouwconsultancy
Sport Ermelo Drumble Dance